Koja brašna ne sadrže gluten?

Evo jednostavne liste brašna koju možete da koristite uz napomenu da proverite da li imaju gluten u tragovima na deklaraciji.

Brašna koja prirodno ne sadrže gluten:
🌾 PIRINČANO
Najuniverzalnije. Radi za sve – hleb, kolači, palačinke. Ima neutralan ukus pa se dobro kombinuje sa drugim brašnima.
🌾 HELJDINO
Ima specifičan ukus koji nije za svakoga, ali je odlično za palačinke i hleb. Bogato proteinima i vlaknima.
🌾 KUKURUZNO
Slatki ukus. Dobro za peciva i kolače. I za to zlatno pohovanje.
🌾 OD LEBLEBIJA (kikiriki)
Bogato proteinima. Super za slana peciva, falafel, hum us.
🌾 BRAŠNO OD KINOE
Skuplje, ali nutritivno veoma bogato. Puno proteina i aminokiselina.
🌾 KOKOSOVO
Lagano slatko. Upija puno tečnosti, pa ne možeš da ga menjaš 1:1 sa drugim brašnima. Ali kad naučiš da ga koristiš – savršeno za kolače.
🌾 OD BADEMA / LEŠNIKA / ORAHA
Skupo. Ali ukus? Neverovatno dobar. Za kolače, krofne, brownie.
🌾 TAPIOKA I STARCH BRAŠNA
Nisu za samostalnu upotrebu, ali odlično rade u mešavinama. Daju elastičnost testu.

NAJVAŽNIJE:
Retko koje brašno radi samostalno kao što pšenično radi. Obično se kombinuju – npr. pirinčano + heljdino + malo tapioka skroba.

Koja brašna su se vama najbolje pokazala? 👇

glutenfree #bezglutena #brašno #celijakija #glutenfreebaking #bezglutenskoBrašno #heljda #pirincanoBrašno #pecenje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *